Elektroniska cigaretter eller ecigg, e-cigg, e cigg och e-cig är utan tvekan hälsofarliga. Vem hävdar detta i en rapport som publicerades den 20 januari. De skulle vara särskilt skadliga för Ungdomar och kan försämra fosterutvecklingen hos gravida kvinnor.

Vem säger att e-cigaretter ökar risken för hjärtsjukdomar och lungsjukdomar. Enligt hans fynd är de ännu farligare för ungdomar eftersom hjärnan fullbordar sin utveckling runt 25 år. Passiv vaping skulle utsätta dem som genomgår det för nikotin och andra farliga kemikalier. Vätskorna som används i dessa enheter består ofta av giftiga ämnen inklusive glykol, en av föreningarna i frostskyddsmedel.
Omtvistade positiva effekter

Elektronisk cigarett från Aspire, Eleaf, GeekVape, Innokin, Joytech, Lost Vape, MLife, Peoplesmoker, Sigelei, Smok, Suorin, Uwell, Vaporesso, Voopoo och Wismec används vanligtvis för att sluta röka. Vem säger att det skulle vara en inkörsport till rökning bland yngre människor: de som vape skulle vara mer utsatta för rökning cigaretter. Hon tillägger att det inte skulle finnas tillräckliga bevis för effektiviteten av vaping vid rökavvänjning. WHO-forskare rekommenderar att rökare vänder sig till alternativa produkter som fläckar eller tandkött. De säger inte om den elektroniska cigaretten är mer eller mindre farlig än tobak, men anger att den är “inte på något sätt” säker och påminner om att dess långsiktiga effekter är okända.
Starka reaktioner i Sverige!

I Storbritannien kritiserade forskarna starkt rapporten i ett dokument från Science Media Centre. “Som har en historia av anti-e-cigarett aktivism som skadar sitt rykte, säger Peter Hajek, chef för tobaksberoende Research Unit vid Queen Mary University of London. Det finns inga bevis för att vaping ökar risken för hjärtsjukdom eller kan ha en hälsoeffekt.”I sin text hänvisar who till dödsfall hos personer med lungskador i USA, förmodligen relaterade till e-cigaretter. Professorn kritiserar denna positionering:”epidemin av se vilka e-cigg du kan köpa på Vape.se lungskador i USA beror på föroreningar i olagliga marijuana patroner och har inget att göra med nikotin vaping”. Enligt honom finns det bevis för att dessa enheter hjälper rökare att sluta. Direktören för British centre for tobacco and Alcohol Studies, John Britton, håller med sin kollega, enligt honom är e-cigaretter “klart mindre farliga” än tobak.

I Sverige ville medicinska akademin lugna vapers i December. För henne är dessa verktyg “användbara för rökavvänjning” och bättre kontrollerade i Sverige än över Atlanten.

Källor: Bab, Alla Bolag, Trustpilot, Wikipedia, Försvarsmakten, Polisen, Twitter, Facebook, Instagram, Hitta, Eniro.